Recepty

Vánoční cukroví

 

Madlenky

Ingredience:

2 vejce, 3 PL třtinového cukru, 1PL medu, 1PL medu, 1 PL šťávy z citronu, 1 PL vanilkového cukru, 85g másla, 165g hladké špaldové mouky, 1 ČL prášku do pečiva

Postup:

Vajíčka vyšleháme s cukrem, přidáme med, šťávu z citronu a vanilkového cukru. Měkké máslo vmícháme do krému a přidáme mouku a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, 10 minut necháme uležet. Do vymazaných formiček dáváme těsto ze 2/3 do formiček. Pečeme nejprve 180°C asi 5 minut, poté při 150°C dalších 5 minut. Ještě horké je vyklepeme.

 

Zázvorové sušenky

Ingredience:

3-4 PL medu, 125g pohankové mouky, 60g másla, 1ČL strouhaného čerstvého zázvoru, ½ ČL prášku do pečiva, kůra z pomeranče, vejce na potření

Postup:

Do kastrůlku dáme máslo, med necháme rozpustit a dobře promícháme. Poté směs stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Do mísy přidáme mouku, přimícháme zázvor a prášek do pečiva. Směs promícháme a přidáme vychladlé máslo a medem a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme kuličky velikosti ořechu a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Dlaní kuličku lehce zploštíme, posypeme nastrouhanou kůrou z pomeranče a potřeme vyšlehaným vejcem. Vložíme do trouby, pečeme na 180°C 15 minut.

 

Kuličky z ovesných vloček

Ingredience:

100g ovesných vloček, 100g sušených švestek, 60g rozinek, 100g rozemletých dětských piškotů, 80-100g másla (podle potřeby), špetka skořice, špetka rozemletého hřebíčku, 1ČL šťávy z citronu a kury

Postup:

Na trošce vody opražíme ovesné vločky, přendáme do mísy, přidáme rozemleté dětské piškoty, sušené švestky, rozinky, kořenka kůry a šťávy z citronu. Nakonec zapracujeme z měkké máslo a zaděláme hmotu, ze které vytvarujeme kuličky. Kuličky podle chuti obalíme v kokosu. Konzumujeme ihned nebo je uložíme do krabice na suché a chladné místo.

 

Vosí hnízda

Ingredience:

50g másla, 3 PL špaldového sirupu, 1-2PL šťávy z citronu, 1PL kakaa na vaření, 2-3PL mléka, 160g piškotů

Postup:

Do změklého másla přidáme špaldový sirup, kakao a utřeme. Poté vmícháme šťávu z citronu a mléko. Odvážíme si piškoty, rozdrtíme je a smícháme s krémem. Vypracujeme těsto, necháme odležet a pak plníme do formiček na vosí hnízda. Můžeme je ihned sníst nebo uložit (maximálně 4 dny).

 

Salám z celozrnných sušenek

Ingredience:

200g celozrnných sušek, 2 PL medu, 50g másla, 3 PL kakaa na vaření, na náplň: 150g mletých ořechů, 50g másla, 50g třtinového cukru, 100 ml vody

Postup:

Do namletých sušek přidáme kávu a necháme nasáknout. Přidáme med, rozehřáté máslo a zpracujeme těsto. To rozválíme na fólii posypané nasekanými ořechy. Potřeme náplní, kterou připravíme tak, že vodu přivedeme k varu, přidáme ořechy a povaříme do kaše. Do vychladlé směsi přidáme cukr, máslo a promícháme. Srolujeme pomocí potravinářské fólie, zabalíme a necháme chladnout. Krájíme nožem namočeným v horké vodě.

 

 

Domácí šunka:

 

Ingredience:

1 kg masa (pro šunku drůbeží – jsou vhodná prsíčka)

(pro šunku vepřovou – můžeme použít plecko nebo kýtu)

1 lžíci medu (nebo cukru)

sůl (soli dáváme 1,5 až 3 % na maso, to znamená pro 1 kg masa je potřeba 15 g soli, já osobně dávám 1 %, je to na Vaší chuti).

koření (dle chuti: červená paprika, pepř, atd.)

1dl vody

 

Postup:

Maso nakrájíme na kostky 3x3 cm. V misce promícháme se solí, cukrem, kořením a 1 dl vody. Vložíme do nádoby tlačenkový sáček a do sáčku vkládáme po vrstvách připravená masa, každou vrstvu řádně stlačíme. Přítlačným talířem zavřeme nádobu a necháme 2 d ny uležet. Po dvou dnech uložené maso v nádobě dáme vařit při 80 °C na dobu 2 hodiny. (Var vody kvalitě šunky škodí. Voda v hrnci nesmí přesahovat zářezy na nádobě „šunkovaru“ a musí být cca 1 cm pod zářezy.).Po skončení vaření necháme maso v nádobě chladit studenou vodou. Po vychlazení (cca 1,2 hodiny) šunku vyklopíme. Máme hotovo.