Saláty
Salát z pečené řepy s čočkou a sýrem (niva)
Ingredience pro 1 osobu
80g uvařené červené čočky, 1 menší červená řepa, 40g sýru nivy, zelená petržel, ½ červené cibule
Marináda: 1 lžíce medu, 1 lžíce balzamikového octa, ½ lžička tymiánu, 10g oleje, sůl, a pepř.
Postup: Řepu oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do marinády z octa, medu, tymiánu a oleje. Osolíme, opepříme a necháme marinovat alespoň hodinu. Poté řepu dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180°C asi 30 minut. Pečenou řepu smícháme s vařenou čočkou, na plátky nakrájenou cibulí, nasekanou petrželkou a na talíři posypeme sýrem.
TIP: Vyzkoušela, jsem tento salát. Moc mi chutnal. Ale náročnější na čas přípravy.
Ovocný salát:
Banán 50g (půlka menšího banánu), jablko 80g (malé), mandarinky 50g (půlka mandarinky), slunečnicové semínko na posypání 8g, sýr eidam 30% 25g
Postup: všechno nakrájíme na kostičky a smícháme.
Energie: 854kj, sacharidy: 27g, bílkoviny 11g, tuk 8g
Pomerančový salát
Ingredience:
2 pomeranče, 15g vlašských ořechů nasekaných, 15g sušených brusinek
Postup:
Pomeranče oloupeme, nakrájíme na kostečky a dáme do misky. Přidáme nasekané ořechy a sušené brusinky.
Salát je vhodný jako dopolední svačinka do práce, protože nás osvěží.
Salát - zelí
Ingredience: 1/4 hlávky zelí, 2 velké mrkve, 1ks barevné papriky, 20g semínka (lněná, sezamová, tykvová, slunečnicová), 1 lžíce olivový olej
Postup:
Zeleninu omyjeme a nakrájíme, dáme do misky zakapeme olej a posypeme semínky.
autor: Vlasta Šibalová - výživový poradce