Saláty

Salát z pečené řepy s čočkou a sýrem (niva)

Ingredience pro 1 osobu

80g uvařené červené čočky, 1 menší červená řepa, 40g sýru nivy, zelená petržel, ½  červené cibule

Marináda: 1 lžíce medu, 1 lžíce balzamikového octa, ½ lžička tymiánu, 10g oleje, sůl, a pepř.

Postup: Řepu oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do marinády z octa, medu, tymiánu a oleje. Osolíme, opepříme a necháme marinovat alespoň hodinu. Poté řepu dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180°C asi 30 minut. Pečenou řepu smícháme s vařenou čočkou, na plátky nakrájenou cibulí, nasekanou petrželkou a na talíři posypeme sýrem.

TIP: Vyzkoušela, jsem tento salát. Moc mi chutnal. Ale náročnější na čas přípravy.

Ovocný salát:

Banán 50g (půlka menšího banánu), jablko 80g (malé), mandarinky 50g (půlka mandarinky), slunečnicové semínko na posypání 8g, sýr eidam 30% 25g

Postup: všechno nakrájíme na kostičky a smícháme.

 

Energie: 854kj, sacharidy: 27g, bílkoviny 11g, tuk 8g

Pomerančový salát

Ingredience:

2 pomeranče, 15g vlašských ořechů nasekaných, 15g  sušených brusinek

Postup:

Pomeranče oloupeme, nakrájíme na kostečky a dáme do misky. Přidáme nasekané ořechy a sušené brusinky.

Salát je vhodný jako dopolední svačinka do práce, protože nás osvěží.

Salát - zelí

Ingredience: 1/4 hlávky zelí, 2 velké mrkve, 1ks barevné papriky, 20g semínka (lněná, sezamová, tykvová, slunečnicová), 1 lžíce olivový olej

Postup:

Zeleninu omyjeme a nakrájíme, dáme do misky zakapeme olej a posypeme semínky. 

autor: Vlasta Šibalová - výživový poradce