Tipy:

Sirup z cibule

 

Velmi dobrý prostředek k uvolnění hlenů při kataru horních cest dýchacích (kašel) a při nachlazení.

Podáváme 1 lžičku 3x denně.

 

Postup:

Oloupeme velkou cibuli. Nakrájíme na plátky nebo kostečky. Naklademe na talíř a bohatě je posypeme cukrem nebo zakapeme medem. Necháme 5-6 hodin přikryté ( pod pokličkou) při pokojové teplotě. Potom slijeme sirup do skleničky. Sirup děláme denně čerstvý, nesmí totiž stát déle než 24 hodin.

 

Něco o cibuli:

  • Obsahuje především vitamíny řady B, zejména pak B2 – riboflavin, dále vitamín C, antibioticky působící fytoncidy, složené ze zvláštních sirných sloučenin, silice, cukry, organické kyseliny, flavonoidy a další látky.

  • Cibule je antibioticky značně aktivní vůči G+ i G- baktériím, zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a ve střevech, sekreci žluče i tvorbu pankreatických enzymů.

  • Stimuluje srdečně-cévní systém působí antiskleroticky a desinfekčně ve střevech.

 

zdroj: Herbář, Janča - Zentrich