Týdenní jídelníček - 6000 kJ

SNÍDANĚ:

Nápoje: čaj černý s medem, zelený čaj

1)  Žitný chléb 80g, Cottage s pažitkou 70g, rajče 100g       

2)  Sójový rohlík 70g, margarín 12g, sýr eidam 30%  30g, žlutá paprika 130g

3)  Tmavý toust 80g, drůbeží šunka 22g, sýr eidam 30% 150g, kedlubna 130g

4)  Müsli 40g, kiwi 1ks, sušené brusinky 10g, dýňové semínka 10g, bílý jogurt 130g

5)  Salát s pomerančem a ředkvičkami: pomeranče 100g, ředkviček 50g, salátové okurky 50g, slunečnicové semínka 10g, bílý jogurt 140g, sůl, pepř, pažitka, grahamový rohlík 60g

6)  Pohanková kaše: sušená pohanková kaše 40g, mléko polotučné 2 dl, máslo 6g, sůl, skořice, med 1lžička

7)  Lívance s jablky a skořicí: (pro 2 osoby) pohankové hladké mouky 150g, vejce 1ks, mléko polotučné 2dl, cukr třtinový 1 lžička, prášek do pečiva ½ lžičky, olej na vymazání, jablko 1ks, skořice, med 1lžička a bílý jogurt Postup: Vejce ušleháme společně s mlékem a cukrem, přidáme mouku a vmícháme prášek do pečiva.Těsto necháme chvilku odstát. V lívanečníku rozehřejeme trošku oleje a lívance osmažíme z obou stran dozlatova. Omyté jablko zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a smícháme se skořicí a medem.  Lívance servírujeme s jablky a lžičkou bílého jogurtu.

 

DOPOLEDNÍ SVAČINA:

Nápoje: voda, minerální voda

1)  Knäckebrot 23g, žervé 25g, mandarinka

2)  Hruška 1ks, jogurt bílý 140g

3)  hrozny 150g, ořechy 10g

4)  Banán 100g, celozrnná sušenka 23g

5)  Knäckebrot 23g, drůbeží šunka 30g, paprika 120g

6)  Rýžový plátek 23g, Lučina 30g kedlubna 100g

7)  Pudink  140g

 

OBĚD:

Nápoje: voda, zelený nebo ovocný čaj, minerální voda

1)  Bramborový salát s hroznovým vínem a mozzarellou: 140g brambor, cibule, 100g hroznového vína,  50g mozzarelly, 1 lžíce olivového olej, šťáva z citronu, sůl, pepř a čerstvá bazalka

2)  Grilovaná treska s bramborami a jogurtovým dipem:  150g brambor, 150g tresky, 1 lžíce olej, 25g bílého jogurtu, sůl, pepř a oregano

3)  Špagety kuličkami z mletého masa a rajskou omáčkou: 100g nevařené špagety, 80g mletého masa, jarní cibulka, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce olivového oleje, 1 rajčata, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, bazalka a oregano

Postup: Mleté maso smícháme s kečupem, solí, pepřem, nasekaným oreganem a bazalkou. Na oleji orestujeme cibulku a česnek, přidáme kuličky vypracované z mletého masa a orestujeme dozlatova. Vmícháme na kostičky nakrájená rajčata, dochutíme solí a bylinkami a necháme dusit. Mezitím uvaříme špagety na způsob al dente.

4)  Kuřecí špalíky na tymiánu s cuketovými placičkami:  2 kuřecí špalíčky, 1 menší cuketa, 1 brambor, 1 vejce, jarní cibulka, 1lžička polohrubé mouky, 1lžička olej, šťáva z citronu, sůl, pepř, oregano a čerstvý tymián

 

4)  Rizoto s krůtím masem a zeleninou: 100g krůtích prsou, 100g rýže (uvařená), 45g hrášku, 50g mrkve, 25g kukuřice, ½ cibule, 1lžíce oleje, sůl, pepř, oregano a tvrdý sýr 50g

.

5)  Lečo 300g: z rajčat, zelené papriky, cukety a vajíčka, chléb 30g

 

6)  Kuřecí řízek Havaj s vařeným bramborem: olej 10g, 2 plátky ananasu, kuřecí prsa 130g, sůl, pepř, eidam 30% 2plátky, uvařených brambor 140g, ledový salát 200g

 

7)  Maso zeleninový špíz s rýží:  Maso krůtí 150g, paprika 150g, cibule 50g, cuketa 150g,žampion 200g, sůl, bylinky, pepř, olej, vývar 2dl, rýže vařená 140g 

 

ODPOLEDNÍ SVAČINA:

Nápoje: voda, voda s citronem – 2dl

1)  Acidofilní mléko 3dl

2)  Zeleninový salát 200g, Cottage 75g

3)  Rohlík tmavý 30g, kozí sýr 30g (lučina)

4)  Tvaroh 200g, pomeranč 100g, med 1lžička

5)  Knäckebrotu 23g, šunka 30g, kedlubna

6)  Polévka zelenivová nezahušťovaná 200ml

7)  Jogurt bílý 140g, müsli 14g

 

VEČEŘE:

1)  Gulášová polévka z hlívy ústřičné: 100g hlívy ústřičné, 100g  brambor,  ¼ červená paprika, ½ cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička kmínu, sůl, pepř, 50g zakysané smetany a tmavý chléb 30g

Postup: Hlívu ústřičnou nakrájíme na tenčí plátky a orestujeme s nasekanou cibulkou na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a papriku, zasypeme kořením. Poté podlijeme 1,5l vody nebo zeleninovým vývarem a vaříme doměkka, asi tak 20minut. Dochutíme solí, pepřem a ozdobíme zakysanou smetanou. Podáváme s tmavým chlebem. 

2)  Těstovinový salát: celozrnné těstoviny 80g uvařených, paprika 100g, kukuřice 100g, hrášek 30g,vejce 1ks uvařené, zasypat sýrem 30% 15g

Postup: Kuřecí špalíčky osolíme, opepříme, pokapeme šťávou z citronu, podlijme troškou vody a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C. Mezitím oloupeme cuketu a bramboru a nastrouháme je najemno nasekanou cibulkou, osolíme, opepříme, dochutíme oreganem a zasypeme moukou. Placičky restujeme na trošce oleje.

3) Kuskus s kuřecími kousky: 80g kuskus nevařený, 100g kuřecích prsíček, 50g zelených lusků, 50g hrášku, 1lžička oleje, jarní cibulka, šťáva z citronu, sůl, pepř, a čerstvá petrželka

Postup:  Kuskus necháme bobtnat podle návodu na obalu. Mezitím najemno nasekáme jarní cibulku a orestujeme ji na oleji. Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a pokapeme, šťávou z citronu. Přidáme na pánev k cibulce a společně orestujeme dozlatova. Vmícháme hrášek a zelené lusky a společně dusíme přibližně 5 minut. Hotové maso se zeleninou smícháme s kuskusem.

4)Krůtí rolka plněná špenátem a brambory:  100g krůtích prsíček,  150g čerstvého špenátu, 20g ricotty, jarní cibulka, 1 stroužek česneku, 100g  nových brambor, 1 lžička olej, sůl, pepř

Postup: Omyté brambory nakrájíme na měsíčky a dáme péct na pečícím papíře do trouby. Krůtí prsíčka podélně rozkrojíme na tenčí plátky, osolíme a opepříme. Čerstvé listy špenátu zbavíme řapíku a zprudka je spaříme společně s jarní cibulkou a česnekem. Smícháme s ricottou a směs vložíme do plátku masa. Zabalíme a na pánvi orestujeme na oleji z obou stran. Podáváme s pečenými bramborami.

5)  Brambory se špenátem, rajčaty a krůtím masem: 150g brambor, 100g  krůtích prsou, 100g čerstvého špenátu, 100g rajčat, 1 lžíce oleje, sůl, pepř a petrželka

Postup: Brambory uvaříme ve slupce. Krůtí prsa osolíme, opepříme a orestujeme na trošce oleje doměkka. Hotové brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, smícháme s lístky čerstvého špenátu a kousky rajčat a dochutíme podle potřeby solí, pepřem a ozdobíme petrželkou. Podáváme s masem.

6)  Tvarůžky 70g, chléb celozrnný 35g, rajčatový salát 250g

7)  Zavináč 70g, rohlík sójový 40g, zeleninová obloha 200g